Paula María, 22/05/21
Menys del 30% dels investigadors en el món són dones, segons la ONU. Una d’elles és Belén Franch, científica valenciana, investigadora en la Universitat de València i professora en la Universitat de Maryland (EE.UU). Va estudiar el grau de Física en la UV i és doctora en Física de la Terra i Termodinàmica.
Destaca que, entre altres coses, va ser investigadora a la NASA entre 2013 i 2019. Les seues investigacions consisteixen en la teledetecció mitjançant imatges de satèl·lit per a aconseguir cultius de cereals més rentables, i es centra en investigar el canvi climàtic a través de l’estudi de l’albedo superficial.
Ha publicat més de 40 articles en revistes SCI, capítols de llibres i informes tècnics per a l’Agència Espacial Europea i la NASA. A més, ha participat com investigadora en més de 30 projectes de la UE, NASA o ESA i ha encapçalat 9 d’aquests projectes.
Així mateix, ha sigut galardonada en diferents ocasions i per diferents motius. Específicament, la NASA li va premiar en dues ocasions: en 2018, amb la medalla d’honor Early career achievement medal gràcies a la seua contribució excepcional en el camp de la teledetecció. I en 2019, pel seu treball en produir, validar i distribuir la base de dades de satèl·lit a nivel global més llarga fins el moment.
Arribar fins on ha arribat no ha sigut fàcil, segons conta, sobretot a l’hora de dedicar-se a la ciència professionalment i haver de compaginar-ho amb la maternitat: «El problema és que ens coincideix l’època predoctoral o postdoctoral amb ser mares, un moment on has de ser molt productiva científicament i és molt complicat mantindre el ritme».
Franch va ser mare a la vegada que investigadora en la NASA i professora, cosa que li va suposar un «handicap», afegint també que a Estats Units no hi ha baixa per maternitat. «Sempre he intentat compaginar-ho llevant temps o del meu somni o de la meua vida personal». I així va ser, ho va aconseguir però a costa de lluitar i, moltes vegades, no ser reconeguda: «Vaig intentar cundir el mateix, però igualment em va repercutir negativament, ja que en vegada de liderar jo els projectes, els liderava altre company».
Ja no solament la dificultat constant d’haver d’equilibrar la maternitat amb la ciència, sinó que, també, Franch destaca la discriminació i falta de paritat a l’àmbit científic, sobretot a càrrecs més alts i llocs tan importants com la NASA: «Vore que sóc l’única xica en una reunió o que m’hagen confós amb una hostessa és frustrant».
La científica valenciana recalca la necessitat de visibilitzar els referents femenins a la ciència, de manera que les xiquetes vegen que és possible arribar fins ahí: «Les xiques no tenim menys capacitat, sinó que tenim el rol establert de cuidadores; la imatge del científic ha de ser també femenina».
Belén Franch és una referent per a totes aquelles persones que vulguen estudiar ciències. Física, investigadora, professora i científica que va formar part de la NASA. És important donar-li veu a aquelles que han arribat fins ahí, sobretot per a canviar i eliminar per complet eixa discriminació. Igualem les dades, donem veu les dones, fem de l’àmbit científic un lloc igualitari. La ciència és de tots i totes.
Bibliografía:
colaboradores de Wikipedia. (2021v, abril 12). Belén Franch Gras. Wikipedia, la enciclopedia libre. https://es.wikipedia.org/wiki/Bel%C3%A9n_Franch_Gras
Premios Rei Jaume I. (2019, 25 octubre). Explícamelo como si fuera un niño: 2019 Belén Franch. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=hT-qc14cdwk
02.03.2020 | NM Belén Franch, premiada en Forinvest20. (2020, 2 marzo). À Punt. https://www.apuntmedia.es/informatius/les-noticies-del-mati/entrevistes/02-03-2020-nm-belen-franch-premiada-forinvest20_134_1362513.html
Plaza, S. E. L. (2020, 11 febrero). La científica valenciana Belén Franch, premio a la innovación de Forinvest 2020. Valencia Plaza. https://valenciaplaza.com/belen-franch-nasa-premio-innovacion-forinvest
Comments