top of page

Patricia Rosaleñ: «L’Alzheimer és cosa de tothom»

Paula María, 17/04/21


És treballadora i integradora social, mestra de música i porta la direcció d’AFAC, l’Associació de Familiars de malalts d’Alzheimer i altres demències de Catarroja. A més, va crear el primer cor íntegre de persones amb Alzheimer: “Les Veus de la Memòria”, el que ella recorda com «una experiència única». Patricia Rosaleñ va haver de cuidar de la seua àvia i va adonar-se per ella mateixa de la complicació de trobar un lloc d’on rebre ajuda.


«Aquesta associació és molt important, som la primera atenció que han de rebre els malalts», així ho explica Patricia. AFAC tracta de alentir el procés de l’Alzheimer a través de diferents tallers d’estimulació cognitiva i, a més, orientar, ja no sols a les famílies de les persones afectades, sinó a la societat en general.


L’entrevistada expressa la necessitat de «conscienciar, visibilitzar i normalitzar» aquest tipus de malalties: «Trobem que l’habitual és amagar-ho i negar-ho, per tant, moltes vegades venen quan ja és massa tard». A més, reivindica que falten associacions dedicades a les persones amb Alzheimer: «en cada localitat hauria d’haver una».


Un dels seus objectius és que totes aquestes persones mantiguen les relacions socials: «lluitem contra l’aïllament» i això s’ha vist molt afectat amb la Covid-19, que no solament ha dificultat l’acció d’AFAC, sinó també ha sigut «nefast» per al desenvolupament dels malalts, ja que «no entenen per què no poden eixir, tocar o veure els nets».


També recalca la insuficiència de les ajudes econòmiques: «Estem donant un servei per a la població, aquest espai hauria de ser municipal i que les despeses corregueren a càrrec de l’Ajuntament». El lloguer, l’aigua, la llum, el sou dels treballadors i els materials que van adquirint són, actualment, una despesa de la pròpia associació.


Malgrat açò, la falta de consciència no els lleva la il·lusió. Treballar amb aquesta gent li aporta satisfacció, sobretot quan veu «l’orgull» d’aquestes persones de poder portar-se alguna labor manual a casa, per exemple.


Patricia Rosaleñ i el seu equip volen que AFAC passe a ser un centre de dia especialitzat en malalts d’Alzheimer. Per a aconseguir-ho, necessiten l’ajuda per part dels ajuntaments i administracions: «Enguany hem sol·licitat entrar en la federació d’AFES i l’acreditació com a servei de Conselleria». Sobretot, demanen implicació de la ciutadania: «La gent s’associa quan li toca de prop, però açò és cosa de tothom».


Pàgina web d’AFAC: https://afacatarroja.org/


166 visualizaciones1 comentario

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page